Τρίτη 17 Νοέμβρη. Λέγεται Kamran Abbasi. Είναι γιατρός και ταυτόχρονα διευθυντής σύνταξης στην επιθεώρηση British Medical Journal, εκδότης του Bulletin of the World Health Organization, της Journal of the Royal Society of Medicine καi σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού PLOS Medicine. Επιπλέον έχει δημιουργήσει τρεις μεγάλες βάσεις δεδομένων για ψηφιακή εκπαίδευση γιατρών. Συνεπώς ο αγγλο-ινδός Abbasi δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος «τυχαίος» μέσα στην «διεθνή ιατρική επιστημονική κοινότητα».
Και ωστόσο ακόμα και ένας τέτοιος τύπος έχει «βγει απ’ τα ρούχα» του – με την «υπόθεση covid-19»! Στο άρθρο που ακολουθεί (ευχαριστούμε τον Δ. για τον εντοπισμό του και την μετάφραση) ο Abbasi εκθέτει πριν 4 ημέρες τέσσερα παραδείγματα / σημεία διαχείρισης του covid όπου αγγλική κυβέρνηση, φαρμακοβιομηχανίες, έμποροι τεστ, «ειδικοί της υγείας» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό…) και γιατροί σε συνεργασία μεταξύ τους προσπάθησαν είτε να φιμώσουν άλλους επιστήμονες, είτε να μπλοκάρουν έρευνες, είτε να συκοφαντήσουν όσους δεν ακολουθούσαν. Ο Abbasi δείχνει μ’ έναν τρόπο ενδεικτικό αλλά και σαφή ότι μέσω του κορονοϊού το «ιατρο-πολιτικό σύμπλεγμα» όπως το ονομάζει προώθησε και προωθεί το δικό του σχέδιο, πετώντας στην άκρη βασικές αρχές της επιστημονικής έρευνας· και θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαρκής καταστολή της αυθεντικής επιστήμης απ’ αυτό το σύμπλεγμα.
Πώς το λένε οι caradinieri; «Ακολουθούμε πιστά την επιστήμη»! Το φάντασμά της λέμε…
Ακολουθεί το άρθρο (οι τονισμοί δικοί μας):
Πολιτικοί και κυβερνήσεις καταστέλλουν την επιστήμη. Το κάνουν στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, όπως λένε, για να να επιταχύνουν τη διαθεσιμότητα διαγνωστικών εργαλείων αλλά και θεραπειών. Το κάνουν για να ενισχύσουν την καινοτομία, ώστε να διαθέσουν γρήγορα τα ανάλογα προϊόντα στην αγορά. Και οι δύο αυτοί λόγοι εν μέρει φαντάζουν εύλογοι· αλλά οι μεγαλύτερες εξαπατήσεις θεμελειώνονται σ’ έναν κόκκο αλήθειας. Οι πρακτικές αυτές είναι πολύ ανησυχητικές.
Η επιστήμη καταστέλλεται για πολιτικό και οικονομικό όφελος. Η διαχείριση της πανδημίας του covid-19 έχει απελευθερώσει δυνάμεις κρατικής διαφθοράς, ασύλληπτης κλίμακας, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τελικά για τη δημόσια υγεία. Πολιτικοί και βιομηχανία είναι υπεύθυνοι για την οππορτουνιστική εκμετάλλευση της συγκυρίας αυτής. Το ίδιο αφορά και τους επιστήμονες και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Η πανδημία αυτή μας αποκάλυψε πως το ιατρο-πολιτικό σύμπλεγμα μπορεί να χειραγωγήσει μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επομένως βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που είναι ακόμη πιο επιτακτικό να προστατευθεί η επιστήμη.
Η διαχείριση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει τουλάχιστον τέσσερα παραδείγματα καταστολής της επιστήμης ή των επιστημόνων. Πρώτον, η συμμετοχή, η έρευνα και οι συζητήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Συμβούλων για Έκτακτες Ανάγκες (SAGE: Scientific Advisory Group for Emergencies) ήταν στην πρώτη φάση μυστικές, αλλά όταν ξεκίνησαν διαρροές στον Τύπο και μόνον τότε αποφάσισαν να δημοσιεύουν τα πρακτικά για λόγους διαφάνειας. Οι διαρροές αποκάλυψαν την παράνομη συμμετοχή κυβερνητικών συμβούλων στο SAGE. Επίσης αποκαλύφθηκε η υποεκπροσώπηση διαφόρων ομάδων όπως: εκπρόσωποι εργαζομένων της δημόσιας υγείας και της κλινικής περίθαλψης, γυναικών, αλλά και εθνοτικών μειονοτήτων. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε πρόσφατα να δημοσιεύσει μια έκθεση του 2016, ύστερα από την απόφαση του Γραφείου του Επιτρόπου Πληροφοριών, σχετικά με ελλείψεις που αφορούσαν τα σχέδια ετοιμότητας σε περιπτώσεις πανδημίας, το λεγόμενο σχέδιο Cygnus”.
Στη συνέχεια, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΡΗΕ / Public Health England) εξέδωσε μια έκθεση σχετικά με τις ανισότητες που προκύπτουν από τη διαχείριση του covid-19. Η δημοσίευση της έκθεσης εσκεμμένα καθυστέρησε από το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας. Ένα τμήμα μάλιστα, που αφορούσε τις εθνοτικές μειονότητες, διαγράφηκε αρχικά και στη συνέχεια, μετά από δημόσια κατακραυγή, δημοσιεύθηκε ως επικαιροποίηση ενός άλλου μέρους της έκθεσης. Επιπλέον, στους συγγραφείς της έκθεσης από την υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δόθηκε η εντολή να μην προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση σε μέσα ενημέρωσης.
Τρίτον, στις 15 Οκτωβρίου, ο αρχισυντάκτης του Lancet κατήγγειλε την κυβέρνηση πως εμπόδισε έναν επιστήμονα, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του κράτους, να μιλήσει στον Τύπο, καθώς το “πολιτικό τοπίο ήταν πολύ επικίνδυνο”.