Πέμπτη 3 Δεκέμβρη. Θυμάστε την “συζήτηση” που γινόταν την περασμένη άνοιξη / καλοκαίρι για τις τεχνικές ψηφιακής ιχνηλάτησης; Όπου (υποτίθεται) τα κινητά θα επικοινωνούσαν μεταξύ τους “ενημερώνοντας” τους χρήστες τους ότι βρέθηκαν σε “απόσταση μόλυνσης” από κάποιον / α «positive»; Και που όλα αυτά θα γίνονταν «ανώνυμα» και με «σεβασμό στην ιδιωτικότητα»;
Πριν μερικές μέρες ένα ερευνητικό κέντρο του αμερικανικού στρατού (της αεροπορίας του συγκεκριμένα) υπέγραψε συμβόλαιο δοκιμών για το software που έχει «αναπτύξει» μια τεχνολογική εταιρεία, ονόματι SignalFrame, με έδρα την Ουάσιγκτον. Τι κάνει αυτό το λογισμικό; Λειτουργεί (αν μπορούμε να κάνουμε τον παραλληλισμό) σαν εξαιρετικά μεταδοτικός ιός! Μόλις «κατακτήσει» ένα smartphone, αποκτάει πρόσβαση και σε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια συσκευή με την οποία το «κατακτημένο» κινητό έχει σύνδεση είτε ασύρματα είτε με bluetooth. Σύμφωνα με την χθεσινή καθεστωτική wall street journal, το «μολυσμένο» (η ορολογία δική μας) κινητό …. γίνεται παράθυρο πρόσβασης σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπολογιστές, routers, ελεγκτές φυσικής κατάστασης / φορετά, σύγχρονα αυτοκίνητα και οποιαδήποτε άλλη δικτυωμένη συσκευή, σ’ αυτό που λέγεται ‘internet of things’. Aυτό σημαίνει πως αρκεί η παγίδευση μιας μόνο συσκευής ανά μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες για να παγιδευτούν όλες. Εύλογο, λοιπόν, το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού. Είτε για την χρήση του λογισμικού, είτε για να βρεθεί τρόπος να μπλοκάρεται.
Παρ’ όλη την τύχη της να κλείσει ένα τόσο καλό συμβόλαιο με το αμερικανικό κράτος, η SignalFrame έφτιαξε το software ποντάροντας κατ’ αρχήν στην εμπορική χρήση του. Για να επιτρέπει στους πελάτες της (εταιρείες διαφόρων ειδών) να παρακολουθούν τα ήθη και τα έθιμα χιλιάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων πελατών ή εν δυνάμει πελατών τους (αυτά που καταγράφονται όλο και περισσότερο σ’ αυτές τις συσκευές χειρός που ονομάζουμε «τηλεχειριστήρια της καθημερινής ζωής»…) με ευκολία και ταχύτητα, μέσα απ’ τη «παγίδευση» σχετικά λίγων κινητών.
Ήξεραν τα δυτικά κράτη την SignalFrame (ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία με παρόμοιες ιδέες και εφαρμογές) όταν διαφήμιζαν την ψηφιακή ιχνηλάτηση των υπηκόων τους; Παρότι ως τώρα δεν έχουμε αποδείξεις ενός κατηγορηματικού «ναι», το λογικό συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και να μην ήξεραν οι γραφειοκράτες τους θα ήταν εύκολο να μάθουν γρήγορα: θα μπορούσαν να τους προσεγγίσουν οι πωλητές της SignalFrame ή οποιασδήποτε ανάλογης. Το ίδιο σημαντικό είναι ότι και οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε να κάνει πειρατεία μέσω του συγκεκριμένου λογισμικού· και γιατί να μην την κάνει;
Υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα; Ναι. Όποιος είναι από ανίδεος έως εντελώς ανίδεος για τις υπαρκτές (καθεστωτικές) τεχνολογικές δυνατότητες, για το τεχνικό υπόστρωμα του καπιταλισμού 4.0, είτε αυτό αφορά τις επικοινωνίες, είτε τις βιοτεχνολογίες είτε τις νευροεπιστήμες (ενδεικτική η αναφορά σε τεχνοεπιστημονικούς κλάδους) μπορεί να λέει άνετα ό,τι του κατέβει. Υπάρχει άφθονος χώρος «καφενειακού τύπου» για οποιαδήποτε εξυπνάδα.
Αλλά η πραγματικότητα είναι αλλού…